Reklama
 
Blog | Dan Vořechovský

Čínské nákupní šílenství

Lidé mě často na ulicí zastavují a ptají se mě, jak by mohli profitovat z růstu čínské ekonomiky. Otevřeně jim říkám, že skutečně mohou, ale jedině, když budou investovat se mnou. Otevřeně ale také říkám (po více než deseti letech strávených burzovními hrami): do akcií neinvestujte všechny své úspory. A když, tak jenom se mou ...

Emise čínských akcií jsou hitem posledních měsíců (skoro i let, ale spíše se pohybujeme v řádech měsíců). Emise akcií čínských bank se v loňském roce staly událostí číslo 1 na burze v Hong Kongu. Čínské akcie (v podobě ADR, která představuje jeden či více kusů příslušné zahraniční akcie, případně její zlomek) jsou ale vyhledávané i na amerických burzách NYSE a Nasdaq. Zatímco obchodovat na čínských burzách v Šanghaji a Šenženu bylo donedávna pro zahraniční fyzické osoby nemožné, s akciemi čínských firem můžete již pár let obchodovat právě na amerických burzách. Nabídka akcií je dostačující a hlavně je to levnější, než obchodovat čínské akcie přímo v Číně nebo v Hong Kongu. Založit si účet u amerického makléře je dnes více než snadné. Stačí vyplnit online formulář, makléř vám pošle dokumenty k podpisu a vy je odešlete zpět s ofoceným pasem. Toť vše. Poté stačí jen převést peníze a můžete obchodovat.

Na amerických burzách se obchodují zejména velké státní čínské podniky z různých odvětví: telekomunikační firmy, mobilní operátoři, pojišťovna, banky, těžební firmy a také populární internetové firmy Baidu, Netease, Sohu a další. Vývoj ceny akcií většiny čínských firem značně překonává hlavní index Nasdaqu nebo NYSE a čínské akcie patří již delší dobu mezi nejvýnosnější tituly. Velkým hitem byly v loňském roce akcie Baidu, které se v druhé polovině roku 2005 po přemrštěné IPO ceně (cena akcií při vstupu na burzu) propadly o více než polovinu až na 44.44 USD za kus (na začátku února 2006). Dnes stály akcie Baidu zhruba 128 dolarů za kus. Až do května přitom bylo možné akcie koupit za méně než 60 dolarů a tak bylo reálně možné za devět měsíců dosáhnout zhodnocení přes 100%. To však jen pro šílence, kteří investují vše na jednu kartu. Hodně štěstí při jízdě z kopce.

Že jste se mohli také pěkně spálit, dokumentuje vývoj firem z oblasti internetových služeb pro uživatele mobilních telefonů. Do této relativně široké skupiny patří např. TOM OnlineLinktone, KongZhong nebo Hurray Holding. Všechny tyto firmy ztratily v průměru více než 30% své hodnoty ze začátku roku. Kromě určitého cyklu ve vývoji a blížícího se příhodu 3G sítě byla na vině i čínská vláda, která se rozhodla těmto provozovatelům znepříjemnit život (ve spolupráci s mobilními operátory) a nakázala jim účtovat pevné sazby za své služby a také delší zkušební dobu nových služeb.

Nejlepší alternativou je zakoupit do svého portfolia některý z ETF fondů, který investuje do čínských akcií. ETF fondy jsou investiční fondy, které zpravidla investují podle určitého burzovního indexu. Akcie takových fondů se pak veřejně obchodují a vy si je můžete koupit. Například čínský fond společnosti iShares investuje podle indexu FTSE/Xinhua China 25. V jeho případě se investuje 90% prostředků do firem, které se nacházejí v tomto indexu. Často jsou stejné nebo velmi podobné i relativní podíly jednotlivých akcií. Výhodou ETF fondů je jednak rozložení rizika a jednak možnosti, které nabízejí. Umožňují investovat do různých odvětví (fondy zaměřené na investice do technologií, těžby apod.), do různých instrumentů (např. fondy zaměřené na investice do zlata a jiných komodit) nebo do různých geografických oblastí. Snižují se přitom výrazně náklady na portfoliové investice. Nemusíte koupit zvlášť 100 různých firem, ale pouze jeden fond, který tyto firmy obsahuje. Jde jen o to najít ten správný, který vyhovuje vaší investiční strategii.

Čínské akcie s největší pravděpodobností porostou i v roce 2007 a tak stále máte možnost využít jejich potenciálu.

(Jen tak mimochodem, k napsání tohoto článku mě přivedlo pondělní varování analytika S&P, že čínské akcie jsou značně nadhodnocené.)

Reklama