Reklama
 
Blog | Dan Vořechovský

Janotova kachní píseň

O postupu, který zvolil ministr financí Tlustý pro prezentaci svých zjištění o stavu veřejných financí (ony inzeráty v tisku), si můžeme myslet cokoli. Dnes Tlustý odvolal svého náměstka Janotu, kterým se zaštiťoval jako zdrojem informací o pravém stavu veřejných financí a který to následně popřel.

Na jedné straně tu máme zjištění, že dluh České republiky dosahuje 1,3 bil. Kč. Nechci zde rozebírat to, že podle jiné metodiky Eurostatu je zadlužení o 300 mld. nižší (zarážející je přitom vůbec ten enormní rozdíl). Těžko mě navíc někdo bude obviňovat z náklonnosti k ministru Tlustému, který mě osobně zatím příliš nepřesvědčil. A vlastně o něj v tomto problému ani tak nejde. Na druhé straně tu máme chování odvolaného náměstka Janoty a to mě zaujalo mnohem více. Ten dnes prohlásil, že "Tlustý svými inzeráty ohrožuje zájmy země". Údajně uměle nafukuje stav současného i budoucího zadlužení. Tlustý zvolil postup, který není příliš férový (zahrnuje do dluhu i položky, které ještě dluhem nejsou a nemusí jím být), na druhou stranu otevřel karty a spoustu věcí odhalil správně. Zadlužení mnoha zemí se velice často maskuje, nezahrnují se tam položky, které se tam účetně evidentně zahrnovat mají (například schodek na důchodovém účtu). Sobotka také odkládal některé platby stále dopředu a tím se v deficitu rozpočtu a tedy ani zadlužení neobjevovaly a nebo některé položky prostě do deficitu nezahrnul. Naopak započítával příjmy, které ze zákona ještě nebyly stanoveny.

Janotu nejvíce trápí, že by Tlustý svým postupem mohl ohrozit například rating země (což znamená také zvýšení úrokových sazeb pro půjčování, např. z emise dluhopisů). To jistě, ale jak tito strážci pokladny řvou, když soukromé firmy zatajují pravý stav svých financí, na to poněkud pozapomněl. Měří dvojím metrem. Investoři mají právo znát pravý stav věcí a při emisi dluhopisů v minulosti byli soustavně klamáni o pravém stavu věcí. A Tlustý o skutečném zadlužení neinformuje nijak zvlášť zavádějícím způsobem (navíc ty největší úlety jsou ihned oponovány). Nezvolil vhodný způsob a všichni víme, že ho nemůžeme pochválit ani za etiku (dělá to proto, aby pošpinil své politické protihráče, ne aby nám nezištně sdělil pravý stav věcí). Paradoxně ale právě tato jeho neetičnost nám pomohla alespoň trochu porozumět stavu, který tu je. Ve veřejných financích je zkrátka bordel a kdoví, jestli by to Sobotka začal řešit, kdyby volby vyhrál. Spíš by věci dále tutlal a následky by poté byly mnohem horší.

Reklama