Reklama
 
Blog | Dan Vořechovský

Nevyrovnal se mu nikdo …

Rána zleva, zprava ... Nehnul ani brvou. Přichází rána zezadu, zeshora a čelně zboku. Nehnul ani brvou. Bídáka naopak popadl levou, dosud ještě zdravou rukou, zvedl ho do výše mexického pesa z roku 1995 a odmrštil do dáli. Co se s tímto bídákem událo poté, se již asi nikdy nedozvíme. Co je s naším hrdinou, však víme velmi dobře. Poté co prošel několika dalšími zaměstnáními (včetně likvidátora nebo tajného agenta) zakotvil poslední tři roky ve funkci guvernéra amerického státu California. Ano, je to náš hrdina Arnie. Kdysi to býval i můj hrdina.

Proč byl Arnie můj hrdina, ví asi jen hrstka mých nebližních. Důvod je nejen nacionální. S Arniem jsme měli (a možná ještě máme) stejného koníčka. A ještě donedávna jsme měli koníčky hned dva. Ale ten zbyl už jen mě. Možná si pamatujete na rok 2003, kdy Arnie kandidoval na post guvernéra státu Californie. Tehdy tam vládl ve veřejných financích značný nepořádek. A Arnie slíbil, že tam udělá pořádek. Upřímně, při pohledu na jeho svaly, kdo by mu nevěřil. Navíc z jeho filmů jsme si pamatovali, že kam přijde, tam pořádek udělá, i když třeba za cenu jistých nutných obětí. Zkrátka a dobře, čekali jsme, že Arnie přijde, bouchne do stolu a všichni raději udělají, co řekne.

A co se nestalo! Nestalo se právě to, co si mnozí možná mysleli, že se stane. A stalo se naopak to, co si mnozí …. Arnie prostě vyhrál volby tím, že slíbil rozbujelé finance proškrtat jak se dá. Slíbil, že ušetří 32 miliard dolarů. A také tak začal činit. Jeden americký institut pravidelně již osm let vydává publikaci, kde hodnotí jednotlivé guvernéry. Metodika je vcelku prostá. Kdo víc škrtá a snižuje daně, ten je lepší. Známkování jako v americké škole od A do Z. Teda do F. Arniemu se podařilo snížit výdaje za první dva roky o 6 miliard dolarů. Sice to neodpovídalo plánu jeho týmu na celkové snížení o 32 miliard, ale i tak dobré. Od institutu dostal známku A a byl dáván za příklad.

Loni ale jako když utne. V loňském a letošním roce předložil Arnie rozpočet, jehož výdaje rostly podobně jako onehdá jeho svaly. Oproti běžné populaci několikanásobně rychleji. Tento rok svolal válečnou poradu s Demokraty a zvýšil výdaje o 10%. Zároveň vydal obligace za 37 miliard na krytí rozsáhlých projektů rozvoje infrastruktury, které byly již dříve pod palbou kritiky, kterou však Arnie ignoroval stejně úspěšně jako kdysi terminátora typ T-1000. Arnie se během dvou let zcela transformoval na rozhazovačného a nezodpovědného politika. Nemilosrdně tedy letos obdržel ošklivou známku D a navrch poznámku do guvernérské knížky. Arnieho může těšit snad jen to, že mladší bratr jeho kamaráda George, guvernér státu Florida Jeb Bush, obdržel “jen” céčko. Třeba je bude jako Michal David sbírat.

Arnie se tak v posledních dvou let rozpomněl na své slavné přetransformování v dobrosrdečného terminátora typ T-800. Bohužel opačným směrem. Je to krutá rána, Arnie byl můj velký hrdina.

Zprávu Cato Insitute můžete stáhnout zde: Fiscal Policy Report Card (PDF, v ENG)

Reklama