Reklama
 
Blog | Dan Vořechovský

Všichni za jednoho (někdy) a jeden za …

Tak jsem se dnes dozvěděl, jak je Evropa jediným konkurentem Spojených států v dobývání vesmíru. V tomto souboji velmocí nahradila bývalý Sovětský svaz. A já se vždycky u toho ptám, kdo s kým vlastně soutěží? Jsem Evropan? Jestli ano, tak já tedy se Spojenými státy v dobývání vesmíru nesoutěžím.

Ono by to bylo celkem fuk. Ale takovou pěknou podobnou situací zevšeobecňování jsou sportovní události. Češi vyhráli mistrovství světa v hokeji, Češi jsou nejlepší na světě, zní z ulic, putyk a od televizních obrazovek. Kdejaké pako je hrdé na to, že je Čech. Navzdory tomu, že hokej hrát neumí a nikdy hrát nebude. Navzdory tomu, že by tento pivní mozol stěží vyjmenoval první pětku české sestavy. Přihřejme si polívčičku a ukojme trochu naše pošramocená ega. Bohužel mistry světa jsou Jágr a spol., rozhodně ne Češi. Podobně je to s úslovím o zlatých českých ručičkách. Třeba já, na co sáhnu to po, po, podělám, tak jaké zlaté ručičky?

Jistě u hokejistů jisté právo na uzmutí si části jejich úspěchu existuje. Vždyť výprava je placena z daní. Výchova mladých hokejistů je také placena z daní (alespoň částečně). To je dost slabá útěcha. Spíš by mě zajímalo, proč se takoví lidé nehlásí k národu a nepaušalizují i v opačných situacích? Vemme si naše dva excelentní politiky Topolánka s Paroubkem. Jen se na ty postavičky podívejme, volilo je nemálo lidí. Jistě, opáčíte, když on tady nikdo lepší není. Ale vždyť to jsou Češi, to jsou přece také zlaté české ručičky v politice. Elita národa. A pokud ne, není v té politice a jinde těch výjimek nějak moc? Tak Češi ano, ale jenom někdy. Někteří Češi jsou ee, někteří jsou jo jo. Tihle se nám nelíbí a tihle zase jo. S některými Čechy se lidé neztotožňují, ačkoli jsou jim mnohem podobnější, než těm, ke kterým se okamžitě hlásí. Chlubit se cizím peřím, to se prostě nosí. A pozoruhodné je, že nejvíc se cizím přím chlubí kdo? …

Docela by mě pak zajímalo co je tím národem nebo tou Evropou. Kdo je Evropan? A nebo jsou Češi samými hokejisty? Podle určitých indicií tomu tak je. Naopak tu nemáme politiky, zloděje, často ani podnikatele, právníky a další nepříliš populární profese. Být Čechem je tak úžasné.

A byly dnes vůbec volby?

Reklama